Hundar

Ivana

MVDr. Ivana Ruddock, AHVMA
Dr. Ivana Ruddock är legitimerad veterinär, specialiserad på både häst och smådjur.

Hon arbetade med forskning om smådjurs immunsystem och som universitetslektor i Bruno/Tjeckien. Hon undervisade även blivande veterinärer i anatomi. 1999 träffade hon sin man Jock Ruddock då hon gick kurs för honom i The Equine Touch™ (ET) och Vibromuscular Harmonization Technique (VHT)©. Sedan dess har hon helt ägnat sig åt alternativ- och komplementär-medicinska tekniker. Hon har även studerat homeopati och andra former av alternativa metoder för djur.

År 2001 började Ivana utveckla Canine Touch och undersöka resultaten hon fick. Hon har tagit stor hänsyn till hundens speciella genetiska förhållanden, muskulära struktur och specifika lägen och riktningar för att få bästa möjliga holistiska effekt. Resultaten blev minst lika bra som för hästar och människor.

Dr Ivana Ruddock är medlem av "The American Holistic Veterinary Medicine Association, och är vice president och huvudforskare för The Equine Touch Foundation.

Vad är CT

Canine Touch© är en icke-diagnostisk, mjuk metod. . Vi 'fixar' inte några problem eller försöka tvinga fram ett resultat utan ger kroppen hjälp att läka och korrigera sig själv.

Man arbetar på den mjuka vävnaden dvs på muskler, bindväv, senor och ligament med det unika greppet "the move" dvs med fingrar och tummar på specifika punkter i ett förutbestämt mönster över hela djurets kropp.

Då man använder Canine Touch© holistiskt får det djup effekt på hunden från minsta enskilda cell till stora cellgrupper. Hunden blir avlsappnad, balanserad psykiskt och fysiskt och avsikten är att hjälpa kroppen att uppnå homeostas.

Homeostas är ett idealiskt tillstånd av balans, då alla kroppens olika delar och delsystem fungerar ultimalt och uppfyller alla behov hos individen, både psykiskt och fysiskt.

När homeostasen är störd, försöker kroppen återställa den genom att justera en eller flera av kroppens funktioner. Denna stress-anpassningsmekanism inkluderar en aktivering av HPA-axeln (Hypothalamic-Pitauitary-Adrenal Axis; en händelsekedja i kroppen som bl.a. styr kortisolutsöndringen vilket i dagligt tal är en del av kroppens stressystem), som tillsammans med det autonoma nervsystemet och de endokrina funktionerna förbereder kroppen på en ökad stress. Svår och långvarig stress orsakar obalans i homeostasen. Detta kan leda till inte bara fykiska problem, utan också till psykosomatiska symtom.
I homeostas kan hundens medfödda läkningsförmåga arbeta maximalt. I detta ideala tillstånd ökas energiflödet -qi, stress reduceras och det avslappnade djuret kan själv läka problem på olika nivåer.

Med Canine Touch© har det visat sig att blod– och lymfflödet ökar och stärker immunsystemet på ett utmärkt sätt. Då cirkulationen ökar befrämjas avgiftning av systemet.

Vem har nytta

Vilka hundar har nytta av Canine Touch?
I princip har alla hundar nytta av Canine Touch© gammal som ung och hundarna verkligen älskar denna mjuka behndlingsteknik som löser spänningar i kroppen och stimulerar cirkulationen. Effektivt vid rygg-/nackbesvär, diffusa rörelseproblem, mentala spänningar etc.

Underhåll: Hundar med kroniska problem i skelett/leder kan definitivt ha nytta av regelbunden behandling med CT. Det hjälper dem att slappna av i spända muskler och bevara rörelseomfånget och smidigheten.

För arbetande hundar är regelbunden genomgång med CT ett bra alternativ för att förebygga skador. Man upptäcker förändringar innan det hinner bli ett problem

CT kan också hjälpa äldre hundar som t ex  har kroniska hjärt- eller njurproblem genom att stimulera blod- och lymfflödet och hjälpa kroppen med avgiftning. Stela muskler och leder mår också bra av regelbundet underhåll.

Vid rehabilitering efter operationer  och skador i rörelseapparaten har vi sett att hunden får avsevärt snabbare återhämtning  då CT utförts före och sedan regelbundet efter operationen.


Uppsök alltid först en legitimerad veterinär vid problem. CT ersätter inte veterinärbehandling.

Utbildning

Vem kan lära sig CT?

Alla som vill kan! Vår avsikt är att sprida CT till så många djurvänner som möjligt för att förbättra djurens livskvalitet tillsammans med sina männoskor.

Som hundägare kommer du att själv kunna förebygga skador, öka din hunds prestation och hjälpa den vid rehabilitering. Man kan genom regelbunden CT upptäcka skador tidigt och även förbättra kontakten till sitt djur på en djupare nivå.

Som yrkesterapeut får du ytterligare ett kraftfullt verktyg som du kan arbeta med ensamt, eller i kombination med andra behandlingsmetoder.